ulltopia.typepad.com > Bokprat - spinnböcker

« Back to Bokprat - spinnböcker

Shear spirit

Shear spirit

Jag vill börja med att ge ett varningens ord till alla de fibermänniksor där ute som när mer eller mindre orealistiska drömmar om att lämna allt, köpa några får och bosätta sig på landet och syssla med kreativa textila intressen dagarna i ända. Den här boken kommer inte få er på andra tankar!

Shear spirit - Ten fiber farms, twenty patterns, and miles of yarn

Även om den på intet sätt glamoriserar livet som djuruppfödare, så är bilderna så fina, och de människor som intervjuats så nöjda med sina livsval, att åtminstonde jag vill säga upp mig från jobbet och lämna stan efter redan första kapitlet.

Boken handlar alltså om 10 olika farmer i USA, där man föder upp olika fiberdjur: getter, får, alpackor och kameler. Och det handlar om hur deras vardag ser ut, hur de ser på livet med djuren och de textila hantverken. Bilderna är underbara, ibland hade jag dock önskat att de var fler. När texten beskriver något vackert som vävs, eller stickats, så vill jag se hur det ser ut på bild också. Samma sak med texten: jag önskar att den var längre ibland – det är så intressant att läsa, att jag gärna skulle läst mycket mer om varje individuell uppfödare.

Boken innehåller 20 mönster att sticka, fläta eller tova, men det är inget som jag skulle köpa boken för. Av de mönstrena fanns det 2 saker jag blev lite sugen på; det ena var ett flätat rep, det andra en väst som bara fanns i en storlek.

Jag kan verkligen rekommendera denna bok till alla som vill drömma sig bort en stund, till ett liv mer i samklang med naturen, och där fibrer och miljömedvetenhet är en daglig angelägenhet. Den får 4 får av 5 möjliga (eftersom mönstrena inte var så roliga).

Permalink