ulltopia.typepad.com > Bokprat - spinnböcker

« Back to Bokprat - spinnböcker

A fine fleece

A fine fleece

Det här är det senaste tillskottet I min spinnhylla. Boken är inte en how-to bok, utan en mönstersamling på sockor, tröjor, koftor och halsdukar stickade i handspunnet garn. Det finurliga är att varje mönster är stickat dels i handspunnet garn, dels i en kommersiell motsvarighet. Väldigt bra, och det är lätt att se skillnaden på hur olika plaggen ser ut beroende på garnval. Fotona är vackra, stora och visar många detaljer.

Det finns som sagt ingen sektion i hur man spinner, men det finns information om olika fårraser och fiberns betydelse för det färdiga garnet och plagget. Det finns även en liten diskussion om hur man väljer rätt fiber för ett speciellt projekt, hur man blandar fibrer och annat som är intressant när man ska använda sitt handspunna garn.

Egentligen så skulle jag klassa den här boken som en stickbok, eftersom den övervägande delen av den är stickmönster. Att den har ett spinnperspektiv gör den egentligen bara till en ännu bättre stickbok. Och stickmönstren är verkligen vackra! Det är mycket flätor, många vackra tröjor och koftor med flätor åt höger och vänster, och jag känner att jag aldrig kommer att hinna spinna garn till allt jag vill göra ur boken.

Boken får 4 får av 5 möjliga. Den kunde gott ha haft lite mer spinnperspektiv, men nu tror jag å andra sidan att den tilltalar en stor mängd stickare, som kanske inte tidigare funderat över fiberinnehåll och som kanske får upp ögonen lite för spinning. Man kan ju alltid hoppas.

Permalink